SIKÇA SORULAN SORULAR (S.S.S)

►CBKSoft ne zaman, nerede, kimler tarafından kuruldu?

Firmamız 2004 yılında Ankara’da Alpaslan Coşkun, Abdurrahman Battal ve Salih Kanlı tarafından kuruldu.

►CBKSoft’un kaç çalışanı bulunmaktadır?

CBKSoft’un başarıdaki en büyük etkenlerden biri de nitelikli, uzman, genç ve dinamik ekibimizdir. Günümüz itibariyle yaklaşık 70 kişilik bir aileyiz ve bu ekibin büyük çoğunluğu alanında uzman mühendislerden oluşmaktadır.

►CBKSoft’un sektördeki konumu nedir?

CBKSoft yarattığı enVision markası ile Türkiye’de Elektronik Belge, Form ve Süreç Yönetim Sistemi konusunda en önemli aktörlerdendir. Türkiye’de özellikle kamuda EBYS pazarına yön veren, geliştirmiş olduğu özellikler ve işlevselliklerle rakipleri tarafından takip edilen ve rakiplerinden her zaman önde olan bir firmadır. CBKSoft, günümüzde yurtiçi ve yurtdışında bulunan 300’ün üzerinde kamu kurum ve kuruluşu ile özel sektör firmasına hizmet vermektedir. 20 farklı ülkede 300 binden fazla son kullanıcı enVision’u 8 ayrı dilde başarı ile kullanmaktadır.

►Çözümlerinizi yurtiçi ve yurtdışındaki rakipler ürünlerden ayıran temel özellikler nelerdir?

Türkiye pazarına bakacak olduğumuzda temelde kamu ve özel sektör olarak iki farklı müşteri tipi karşımıza çıkmaktadır. Kamu tarafında ağırlıklı olarak Elektronik Belge Yönetim Sistemi ihtiyacı bulunurken, özel sektör tarafında ise daha çok Doküman ve Süreç Yönetim Sistemi gereksinimi bulunmaktadır. enVision gerçek anlamda hem kamunun hem de özel sektörün ihtiyaçlarını karşılayabilen tek uygulamadır. Bir taraftan E-İmza, KEP - Kayıtlı Elektronik Posta, EYP – Elektronik Yazışma Paketi gibi kamu kurumlarının daha çok ihtiyaç duyduğu konuları içinde barındırırken, diğer taraftan gelişmiş Doküman Yönetim Sistemi, Form ve Süreç Yönetim Sistemi gibi özel sektörün ihtiyaç duyduğu işlevsellikleri sunmaktadır.

►CBKSoft çözümlerini kullanan kurumlar ve firmalar ne gibi avantajlar sağlıyor?

Bizi tercih eden kurum, kuruluş ve firmalar enVision’un üstün belge, form ve süreç yönetimi sayesinde iş süreçlerini optimize ederek çok ciddi bir zaman ve maliyet tasarrufu sağlıyor. Her şeyden önce hataya açık olan evrakla yürütülen iş süreçleri otomatik hale geliyor. Karar verme süreçleri iyileşiyor ve hızlanıyor. İşlem kuyrukları ve işlem tamamlanma süreleri kısalıyor. Günümüzde tüm kurumlar için en önemli konulardan biri de bilgi güvenliği. enVision ile bilgi güvenliği ve denetimi daha iyi bir hale getirmek mümkün. Ayrıca, kurumlar ve firmalar elektronik doküman ve süreç yönetimine geçerek çevremizin korunması yönünde de ilk ciddi adımı atmış oluyorlar. Tonlarca kağıt çöpe gitmekten kurtuluyor.

►CBKSoft’un ilk önemli projesi ne olmuştu?

Şirketimiz uzun yıllar Amerika’daki müşterilerimize uzaktan projeler gerçekleştirdi ve destek verdi. Türkiye’deki ilk işimiz ise Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) için Çocuk İşçiliği Bilgi Sistemi’nin gerçekleştirilmesidir.

►CBKSoft’un InfoFort ile ‘birleşme’ süreci ne zaman ve nasıl gerçekleşti?

InfoFort ile görüşmelerimiz 2014 yılında başladı ve bir yıl sonra InfoFort’un CBKSoft’un %51’lik hissesini satın almasıyla tamamlandı. InfoFort firması, Orta Doğu ve Afrika’da ‘Fiziki Arşiv Yönetimi ve Sayısallaştırma’ çözümlerinde 2000 müşterisi ile pazar lideridir ve dünyada da bu alandaki ilk 5 firma arasındadır. InfoFort ile CBKSoft birbirlerini tamamlayan iki firma. Sunduğumuz Sayısallaştırma, Saklama, İmha ve Doküman Yönetim Sistemi hizmetleri ile dünyada tek bir çatı altında bütün bu hizmetleri sunan tek bir grup olduk.

►CBKSoft’un yurtdışındaki projeleri nelerdir?

enVision, InfoFort ile birlikte Orta Doğuya ve Afrika’ya açıldı. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Mısır, Katar, Kuveyt, Lübnan, Umman, Ürdün gibi birçok farklı ülkede farklı projeler gerçekleştirdik. Bunlardan örnek vermek gerekirse; Saudi Credit & Saving Bank, Muscat Bank, National Credit Bank, Birleşik Arap Emirlikleri Başbakanlık Ofisi, Umman’daki Sohar Limanı, Ürdün’dan IATA ve Bahreyn’deki Bank Khaleej’i sıralayabiliriz.

►Elektronik Belge Yönetim Sistemi kullanımı ile çevre koruma ilişkisi nedir?

Türkiye'de, bir ofiste kişi başına tüketilen kağıt miktarı ortalama 140 sayfa. Bu rakam finans merkezlerinde ve bankalarda kişi başına 180 sayfaya kadar çıkıyor. Özetle ülkemizde kişi başına kağıt tüketimi yılda 7 ağacın kesilmesi anlamına geliyor. Ayrıca, kağıt yapımında kullanılan su miktarı ile ofislerde kullanılan toner ve kartuş masraflarını da göz ardı etmemek gerekiyor.

Bu noktada herkese ciddi sorumluluklar düşüyor. Bizler de çalıştığımız her bir kurum için enVision kullanımı (yapılan işlem sayısı ve üretilen elektronik belge sayısı) doğrultusunda bir algoritma ile hesaplama yapıyoruz. Bu hesaplama ile kurtarılan ağaç sayısını, tasarruf edilen su miktarını, engellenen katı atık miktarını ve üretilmeyen karbondioksit miktarını görmek mümkün.

Firma olarak başlıca vizyonlarımızdan biri de ülkemizde ve dünyada “Kağıtsız, çevre dostu, en yeşil ofisler oluşturmak”. Bu amaçla her yıl farklı sektörlerde ‘En Yeşil Ofisler’ araştırması gerçekleştirmekte ve sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmaktayız.